22.5.2018 18.59

Kansainvälistä toimintaa Palosenmäessä

palosenmäki 2.jpg
Saksalaisten metsästäjien kotimaisemaa.

Kansainvälistä toimintaa Palosenmäessä                                                    

Kansainvälinen toiminta piristää kylän toimintaa. Sen ei tarvitse olla suurta tai monimuotoista, pitää vaan löytää kylälle sopiva toiminnan kohde. Yksitoista vuotta sitten mietittiin meillä Palosenmäessä näitä asioita. Kävimme koulutuksissa ja pohdimme erilaisia toimintamuotoja, mutta emme löytäneet meille sopivaa kohdetta. Kylätalolla asui henkilö joka ehdotti, että otettaisiin yhteistyömuodoksi metsästys. Hänen sisarensa asuu Saksassa ja hän harrastaa metsästystä. Pyysimme häntä selvittämään olisiko siellä kiinnostusta tulla tänne metsästään. Tätä kautta saimme yhteyden saksalaisiin metsästäjiin jotka olivat kiinnostuneita tulemaan Suomeen hirvenmetsästykseen. Palosenmäen metsästysseura lupasi ottaa metsästäjät vieraakseen ja siitä lähti tämä yhteistyö käyntiin ja sitä on kestänyt jo yksitoista vuotta.

Seurueeseen on kuulunut myös metsästäjien vaimoja, jotka eivät metsästä tai ole mukana metsästyksessä. Tänä vuonna mukana oli kuitenkin Anne-Cristin, joka halusi mukaan metsään, vaikka ei itse olekaan metsästäjä. Vieraat majoittuvat kylätalolla ja huolehtivat itse ruokailuistaan. Sillä aikaa kun miehet ovat metsällä, järjestämme naisille toimintaa. Käymme puolukassa, ostoksilla ja tutustumme paikallisiin nähtävyyksiin. Yhteisen kielen puuttuminenkaan ei ole ollut esteenä yhteiselle tekemiselle.   

Joka vuosi vieraat järjestävät kylätalolla illanvieton metsästäjille ja kyläläisille. Siellä saamme nauttia saksalaisen ruokakulttuurin antimista. Jos jänismetsällä on tullut saalista, suorittavat he saksalaisen tavan mukaisen rituaalin. Saaliin kaatajalla on havutupsu hatussa ja he laulavat yhdessä saalille komian fanfaarin.

Vaikka meitä suomalaisia ei myöhäissyksyn luonto erityisesti innostakaan, saattavat vieraamme mennä illalla pellon laidalle istumaan heinäpaalien päälle tuntikausiksi nauttimaan suomalaisesta luonnosta.

Metsästäjät täältä ovat käyneet myös Saksassa metsästämässä. Siellä metsästetään villisikoja ja kauriita. Kylän naiset ovat olleet myös tarvetulleita vierailulle Saksaan ja muutamat ovatkin ottaneet kutsun vastaan. Minäkin olen ollut heidän vieraanaan ja saanut tutustua heidän kotiseutuunsa ja laajemminkin alueen nähtävyyksiin. Kävimme Warburgin linnassakin, joka oli minulle erityisen mieleen painuva kokemus. Saksassa ovat kylät tiiviisti asuttuja, joka kylässä on kirkko ja linna. Ystävämme asuvat Itä-Saksassa, sillä seudulla on korkeita vuoria ja niiden välissä satojen hehtaarien peltoaukeamia.

Odotamme ystäviämme tänne taas ensi syksynä.

Kirjoittaja: Ellen Kellberg.